Selen (łac. selenium) w przyrodzie występuje w skąpych, wręcz mikroskopijnych ilościach, jest on jednak ważnym pierwiastkiem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Zapotrzebowanie organizmu na selen jest niewielkie. Wpływa m.in. na działanie tarczycy i funkcjonowanie systemu odpornościowego, wchodzi również w skład aminokwasów budujących kluczowe enzymy dla wielu przemian metabolicznych. Co więcej - może obniżać ryzyko wystąpienie niektórych chorób nowotworowych. Dla zdrowia niekorzystny jest zarówno niedobór jak i nadmiar selenu. Czym się objawiają? Jakie są ich przyczyny i skutki? Jak się je leczy?
Funkcje selenu w organizmie
Selen choć zarówno w przyrodzie
jak i w organizmie występuje w niewielkich ilościach ma wiele odpowiedzialnych
funkcji:
- jest składnikiem białek: selenoprotein, cysteiny, selenometioniny i selenocysteiny - wszystkie są niezbędne dla prawidłowego przebiegu metabolizmu;
- wchodzi również w skład enzymów katalizujących reakcje redukcji i utleniania, chroni również komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- wykazuje działanie antyoksydacyjne;
- uczestniczy w procesie odzyskiwania kwasu askorbinowego z utlenionych metabolitów, bierze udział w procesach apoptozy (celowej śmierci komórkowej) oraz w syntezie DNA;
- jest odpowiedzialny za odłączanie jodu przez co pełni istotną funkcję w metabolizmie hormonów tarczycy;
- Selenoproteiny są odpowiedzialne za rozwój i regenerację tkanki mięśniowej;
- wywiera również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego - oddziałuje na aktywność i zróżnicowanie makrofagów;
- deaktywuje reaktywne formy tlenu i hamuje proces podziału komórek nowotworowych - przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych;
- neutralizuje toksyczne działanie niektórych metali ciężkich takich jak: kadm, rtęć, ołów, arsen i tal;
- wykazuje działanie ochronne wobec komórek nerwowych i komórek mięśnia sercowego przed stresem oksydacyjnym;
- pozytywnie wpływa na zdrowie skóry, włosów i paznokci;
- jest również istotny dla mężczyzn - ma znaczenie w produkcji plemników.
Zapotrzebowanie na selen
zależne jest od wieku. U dzieci wacha się od 20 do 55 ug/dobę, u dorosłych
wynosi ok. 55 ug/dobę. Zapotrzebowanie wzrasta u kobiet w ciąży i w okresie
karmienia piersią - wówczas zalecane dzienne spożycie selenu określa się na
poziomie 60-70 ug/dobę. Prawidłowe stężenie selenu w krwi zależy od wieku i
płci:
- 75-85ug/L dla mężczyzn poniżej 60 roku życia;
- 110-120ug/L dla mężczyzn powyżej 60 roku życia;
- 98-108ug/L dla kobiet (bez względu na wiek).
Przyczyny, objawy i skutki niedoboru selenu
Poziom selenu w żywności zależny jest ściśle od jego zawartości w środowisku - wodzie i glebie. Na obszarach, gdzie gleba uboga jest w selen dużo częściej obserwuje się niedobory tego pierwiastka u ludzi. Do pozostałych przyczyn powstania niedoboru selenu należą:
- nieprawidłowo zbilansowana i niezdrowa dieta;
- niedożywienie;
- choroby zapalne jelit;
- niewydolność nerek lub wątroby;
- niektóre schorzenia nowotworowe;
Niedobór selenu nie daje
swoistych i jednoznacznych objawów. Zwykle wiąże się ze zwiększonym
ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych oraz schorzeń układu
sercowo-naczyniowego. Objawy mogą obejmować zaburzenia nastroju, pogorszone
funkcjonowanie układu immunologicznego (zaniżona odporność). Wystąpić mogą
choroby tarczycy, wątroby i skóry. Obniżony poziom selenu obniża męską
płodność, sprzyja również uszkodzeniom mięśnia sercowego.
Zbyt niski poziom selenu
obserwuje się również u pacjentów chorujących na: AIDS, choroby naczyniowe,
ostre zapalenie trzustki, zapalenie stawów, mukowiscydozę, niewydolność nerek,
retinopatię, depresję, choroby autoimmunologiczne, fenyloketonurię.
Niedobory selenu często
obserwuje się na obszarze Chin, których gleba zawiera jego niewielkie
ilości. Choroba Keshan (endemiczna kardiomiopatia młodzieńcza), choroba
Kaghin-Back (dystrofia chrząstek stawowych) są typowymi dla tego obszaru
przykładami chorób spowodowanych niedoborem selenu.
Przyczyny, objawy i skutki nadmiaru selenu
Nie jest możliwe dostarczenie
nadmiarów selenu wraz z pożywieniem. Nadmiar selenu, często opisywany jako
zatrucie selenem zdarza się rzadko. Najczęściej spowodowany jest spożyciem
nadmiernej ilości suplementów diety zawierających selen. Suplementy diety
są łatwo dostępne w aptekach, występują w wielu wariantach, jesteśmy również
bombardowani reklamami polecającymi suplementy na różne dolegliwości. Warto
zapamiętać i wziąć sobie do serca jedną zasadę: zanim zaczniemy coś stosować
skonsultujmy się z lekarzem. Zatrucie selenem może wystąpić także w miejscu
w pracy, w którym występują jego nadmierne ilości - np. górnictwo lub hutnictwo
stali.
Długotrwałe przyjmowanie zbyt
dużych ilości selenu prowadzi do selenozy. Objawia się ona zwiększoną
łamliwością i przebarwieniami paznokci - czasem również całkowitą ich utratą.
Następuje również osłabienie i nadmierne wypadanie włosów. Obserwuje się:
zmęczenie, zaburzenia psychiczne (depresja, nerwowość, drażliwość), bóle
stawów, zaburzenia żołądkowo-jelitowe (wymioty, mdłości, biegunki), zmiany
skórne - głównie wysypki, nadmierna potliwość, zaburzenia ze strony układu
nerwowego, tzw. "czosnkowy oddech". Warto też zwrócić uwagę, że jednorazowe
przyjęcie zbyt dużej dawki selenu jest silnie toksyczne - może prowadzić do
marskości wątroby, obrzęku płuc a nawet śmierci. Nadmiar selenu ma pośredni
związek z wystąpieniem cukrzycy typu II, może prowadzić do stresu oksydacyjnego
w komórkach oraz zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów.
Dieta
Do podstawowych źródeł selenu
zalicza się: mięso, podroby, skorupiaki, ryby, nabiał, produkty zbożowe,
warzywa (czosnek, szparagi, brokuły, cebula, biała kapusta, suche nasiona
roślin strączkowych, oraz owoce. Dobrym źródłem selenu są także nerkowce,
orzechy brazylijskie oraz borowiki (grzyby). Rzeczywista zawartość selenu w
produktach zależy jednak od zawartości selenu w glebie i wodzie. Równie
wa
żna jest przyswajalność selenu, na którą pozytywnie wpływają białka oraz
witaminy A, C i E. Duża zawartość siarki w diecie oraz metale ciężkie
zmniejszają przyswajalność selenu.
Diagnostyka i leczenie.
Diagnostyka polega na pobraniu
krwi i określenie stężenia selenu w warunkach laboratoryjnych. Badanie często
zlecane jest w trakcie rutynowych badań - rzadko pacjenci zgłaszają się z
konkretnymi objawami. Leczenie w pierwszej kolejności polega na ustaleniu
przyczyny wystąpienia niedoboru lub nadmiaru selenu oraz jej wyeliminowaniu.
Lekkie niedobory próbuje leczyć się poprzez wdrożenie odpowiedniej diety,
względnie poprzez podawanie doustnych suplementów. Poważne niedobory oraz
nadmiary selenu często wymagają leczenia szpitalnego.
Źródła:
- medonet.pl
- medme.pl
- medicover.pl
- diag.pl
- portal.abczdrowie.pl
- doz.pl
- wapteka.pl
- mp.pl
.png)