Magnez - funkcje, niedobór i nadmiar


Magnez (łac. magnesium) pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka
, jest jednym z ważniejszych czynników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kości oraz wewnątrzkomórkowych procesów energetycznych. Do jakich procesów organizm wykorzystuje magnez? jakie są objawy i przyczyny jego niedoboru? jak się je leczy?

Funkcje magnezu w organizmie

  • wchodzi w skład enzymów biorących udział w glikozie - pierwszym etapie utleniania komórkowego - pełni ta rolę katalizatora procesów energetycznych;
  •  uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych - składników DNA, bierze również udział w procesie ich translantacji, czyli w wewnątrzkomórkowej syntezie białek. Jon magnezu umożliwiła połączenie się podjednostkom rybosom i zapoczątkowanie formowania łańcuch polipeptydowego;
  • bierze udział w procesie krzepnięcie - odpowiedzialny jest za hamowanie tego procesu. W sytuacji, w której nie występuje krwawienie, jon magnezu stabilizuje płytki krwi - uniemożliwia ich aktywację i adhezję, czyli "zlepianie" się ze sobą. Błędnie zlepione pływki mogłyby się stać przyczyną zatoru, to z kolei mogłoby przyczynić się do wystąpienia udaru mózgu;
  • uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym - jon magnezu posiada dodatni ładunek elektryczny;
  • jest odpowiedzialny za skurcz włókien mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych;
  • jest jednym z ważniejszych czynników warunkującym prawidłową pracę mięśni, w których znajdują się znaczne jego magazyny w organizmie;
  • obok potasu jest jednym z głównych jonem wewnątrzkomórkowym - reguluje odpowiednie ciśnienie osmotyczne;
  • jest składnikiem kości, w których znajdują się największe magazyny magnezu w organizmie.

Warto też wspomnieć, że rola magnezu jest przeceniania - niesłusznie upatruje się wpływu tego pierwiastka na koncentrację, kondycję psychiczną i uczenie się.

Przyczyny niedoboru

Niedobór magnezu jest dość często spotykanym zjawiskiem, stan ten określany jest jako hipomagnezemia - jest ona stwierdzana wtedy, kiedy stężenie magnezu w surowiczy jest na poziomie niższym niż 0,65mmol/l. Całkowitą zawartość magnezu w organizmie człowieka szacuje się na 1000mmol czyli, ok 24 gramy, średnie dobowe zapotrzebowanie na magnez to 0,2 mmol/kg masy ciała - przeciętnie 14 mmol. W codziennej diecie powinno dostarczać się ok 20mmol magnezu dziennie - nieprawidłowa dieta jest najczęściej główną przyczyną niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Do innych przyczyn należą: 

  • nadmierna utrata magnezu przez nerki - zaburzenia ich pracy. Należy jednak podkreślić, że magnez zawarty jest w stosunkowo dużej ilości produktów spożywczych, jego istotny niedobór występuje rzadko;
  • zaburzenia wchłaniania elektrolitów i substancji odżywczych (m.in choroby jelit, zapalenie żołądka);
  • niektóre choroby dziedziczne;
  • zaburzenia hormonalne;
  • zaburzenia elektrolitowe - niedobory wapnia, potasu;
  • stosowanie niektórych leków - zwłaszcza moczopędnych, antybiotyków;
  • nadmierna utrata przez przewód pokarmowy - biegunki i wymioty;

Objawy i skutki niedoboru magnezu

Objawy niedoboru magnezu nie są typowe (różnią się w zależności od stanu zdrowia, organizmu, itp), występują dość rzadko. Do najczęstszych objawów, które występują przy znacznym niedoborze magnezu zalicza się:

  • osłabienie, skurcze i drżenia mięśni;
  • drżenie powiek;
  • zmiany w zapisie EKG;
  • zaburzenia gospodarki elektrolitowej - niedobory wapnia i potasu;
  • zaburzenia rytmu serca, migotanie przedsionków;
  • uczucie nadmiernego bicia serca.

Przyjmuje się również, że niedobry magnezu mogą brać udział w objawach, których przyczyny leżą także gdzieś indziej. Za niejednoznaczne przyczyny hipomagnezemii uważa się:

  • łamliwość paznokci;
  • wypadanie włosów;
  • depresja;
  • rozdrażnienie;
  • bóle głowy;
  • zaburzenia snu;
  • migrena;

Warto też wspomnieć, że w ostatnim czasie kampanie reklamowe koncernów farmaceutycznych reklamując swoje suplementy diety z magnezem wskazują najczęściej na trzy objawy jego niedoborów:

  • zmęczenie;
  • obniżenie nastroju;
  • brak koncentracji.

Należy jednak zauważyć, że objawy te nie są typowe i można przypisać je wieli innym chorobom  nie tylko niedoborom magnezu. Z powodu niejednoznacznych objawów zanim wdrożymy suplementację magnezową "na własną rękę" warto zasięgnąć porady lekarza.

Dieta

Dzienne zapotrzebowanie na magnez u przeciętnego, dorosłego człowieka wynosi ok. 350mg dla mężczyzn i ok. 280mg dla kobiet. Kluczem do zapewnienia naszemu organizmowi odpowiedniej ilości magnezu jest właściwa dieta - magnez najłatwiej przyswajalny jest właśnie z produktów spożywczych - nawet wówczas wchłonięte zostanie jedyne 50% dostarczonego pierwiastka. Koniecznie zatem trzeba przyjmować w żywności większą ilość produktów go zawierających. Głównymi źródłami magnezu są:

  • kasza gryczana i jęczmienna;
  • ryż brązowy;
  • płatki owsiane i kukurydziane;
  • chleb graham i żytni;
  • owoce: pomarańcza, jabłka, banany;
  • orzechy laskowe, pistacje, migdały, pestki dyni, słonecznik;
  • mleko, sery żółte i sery twarogowe;
  • kakao;
  • wieprzowina i wołowina;
  • makrela  łosoś;
  • warzywa strączkowe: marchew, brokuł, fasola biała i szparagowa, pietruszka.

W diecie warto zwróci uwagę na produkty, które wypłukują magnez z organizmu - szczególnie te o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym. Zalicza się do nich przede wszystkim leki, niektóre zioła, kawę oraz herbatę. Negatywnie na właściwy poziom magnezu wpływają także napoje gazowane, ze względu na zawartość fosforanów oraz kwasu fosforowego. Zaburzenia w gospodarce magnezowej obserwowane są także n skutek spożycia alkoholu, produktów bogatych w tłuszcze nasycone (m.in. fast foody); środki nasenne, przeciwbólowe, uspokajające, antybiotyki, niektóre suplementy diety oraz środki antykoncepcyjne (hormonalne).

Diagnozowanie i leczenie niedoborów magnezu

Niedobór magnezu, wbrew pozorom jest trudny do zdiagnozowania - prawidłowe stężenie magnezu w surowicy nie wyklucza występowania faktycznego niedoboru tego pierwiastka. Jest to związane z faktem, że występuje on głównie w komórkach, w osoczu natomiast znajduje się wyłącznie niewielki jego odsetek. Możliwa jest zatem sytuacja, w której ilość magnezu w soczewicy jest prawidłowa, a w komórkach zbyt mała. Współczesna medycyna nie daje możliwości zmierzenia stężenia magnezu w komórkach. Wstępnie niedobór magnezu diagnozuje się w sytuacji kiedy w soczewicy jego stężenie jest mniejsze niż 0,65 mmol/l. W większości przypadku jednocześnie bada się zawartość potasu, sodu oraz wyniki gazometrii (głównie aby przekonać się, że gospodarka kwasowo zasadowa jest właściwie zbilansowana. Analizie poddawany jest także mocz - aby wykluczyć nieprawidłową pracę nerek. Najbardziej efektownym badaniem jest tzw. "próba obciążeniowa" - pacjentowi podaje się kroplówkę z magnezem a następnie ocenia wydalanie tego pierwiastka wraz z moczem.

Leczenie, jak zawsze, opiera się w pierwszej kolejności na wyeliminowaniu przyczyny wystąpienia niedoboru magnezu. Jeżeli przyczyny zostaną wyeliminowane lub wykluczone zostaną nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu wdraża się suplementację doustną, niestety wiąże się ona z wystąpieniem biegunek. Leczenie trwa zazwyczaj od kilkunastu do kilkudziesięciu tygodni - do momentu, w którym poziom magnezu zostanie unormowany i będzie utrzymywał się na prawidłowym poziomie. 

MG

Źródła:

  • medonet.pl
  • medme.pl
  • medicover.pl
  • diag.pl
  • portal.abczdrowie.pl
  • doz.pl
  • wapteka.pl
  • mp.pl