Funkcje fosforu w organizmie
Fosfor jest składnikiem budującym kości i zęby, wchodzi w skład kwasów nukleinowych - DNA i RNA. W dużych ilościach wystękuje także w tkance mózgowej, wchodzi w skład związków wysokoenergetycznych: ATP i GTP. Wiele używanych przez organizm związków i enzymów, aby wykazywać działanie biologiczne musi najpierw podlegać fosforyzacji - z tej przyczyny niedobory fosforu prowadzą do nieprawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i narządów.
Przyczyny niedoboru fosforu.
- niedobór witaminy D i inne zaburzenia wchłaniania;
- nadmierne wydalanie fosforu wraz z moczem;
- zespoły metaboliczne;
- dieta uboga w białko;
- długotrwałe głodzenie się;
- diety odchudzające;
- wymioty i biegunka;
- rozległe oparzenia;
- steroidowe leki przeciwzapalne;
- choroby nerek;
- nadczynność przytarczyc.
Niedobór i jego skutki
- dolegliwości ze strony układu nerwowego: skurcze mięśni, drgawki, encefalopatia;
- dolegliwości ze strony układu krążenia: zaburzenia pracy serca;
- dolegliwości ze strony układu oddechowego: upośledzenie siły mięśni oddechowych;
- niedokrwienie narządów - następuje wskutek zaburzenia wymiany tlenu i dwutlenku węgla;
- spadek odporności, skłonności do zakażeń;
- osłabienie kości, osteoporoza;
- bóle mięśniowe;
- niewydolność nerek;
- wymioty;
- brak apetytu.
Prawidłowe stężenie fosforu w organizmie zależne jest od wieku:
- noworodki w wieku 1–5 dni: 4,8–8,2 mg/dl;
- dzieci w wieku 1–3 lat: 3,8–6,5 mg/dl;
- dzieci w wieku 4–11 lat: 3,7–5,6 mg/dl;
- dzieci w wieku 12–15 lat: 2,9–5,4 mg/dl;
- dzieci w wieku 16–9 lat: 2,7–4,7 mg/dl;
- dorośli: 3,0–4,5 mg/dl.
Dieta
Kluczem do utrzymania w organizmie odpowiedniego stężenia fosforu jest prawidłowa dieta. Na pocieszenie można dodać, że fosfor obecny jest niemal we wszystkich produktach spożywczych. Spore jego pokłady znajdują się w mięsie, ziarnach zbóż, parówkach i wodzie mineralnej. Największe "złoża" fosforu występują w żywności wysoko przetworzonej - mięsie, serach i napojach gazowanych, w których fosfor występuje pod postacią kwasu fosforowego, gdzie pełni funkcję stabilizatora. Najlepsze pod względem zawartości wapnia i fosforu jest mleko i pochodzące z niego produkty. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość fosforu w diecie prowadzi do "wypłukiwania" wapna z organizmu co osłabia kości.
Leczenie
Aby stwierdzać niedobór fosforu przeprowadza się badania laboratoryjne krwi - pacjent powinien być na czczo. W celach diagnostycznych (np. aby ustalić, czy mocz jest wydalany) przeprowadza się również badanie moczu. Leczenie w pierwszej kolejności polega na ustaleniu przyczyny niedoboru i jej wyeliminowaniu. Zalecana jest zbilansowana dieta. W przypadku większych niedoborów fosforu stosuje się suplementację doustną, która trwa kilkadziesiąt tygodni – konieczne jest bowiem ustabilizowanie poziomu fosforu w organizmie.
MG
Źródła:
- medonet.pl
- medme.pl
- medicover.pl
- diag.pl
- portal.abczdrowie.pl
- doz.pl
- wapteka.pl
- mp.pl