Trujące rośliny często kojarzą się z tropikalnym klimatem - lasami Azji i Ameryki czy też roślinnością w Afryce. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że wiele niebezpieczeństw jest bliżej nas niż może się wydawać - trujące rośliny spotykane są powszechnie w parkach, ogrodach, rosną także na działkach, balkonach i tarasach. Niektórzy błędnie uważają, że skoro roślina jest zjadana przez ptaki lub inne dzikie zwierzęta jest bezpieczna również dla ludzi - prawda jest taka, że takie przeświadczenie może kosztować życie. Oto lista powszechnie występujących roślin, które są niebezpieczne dla człowieka.
1. Konwalia (Convallaria
maialis)
Konwalie
choć kuszą wyglądem i zapachem zawierają konwalotoksynę, która stanowi
naturalną obronę rośliny przed wyjadaniem jej nasion przez zwierzęta. Do
objawów zatrucia należą wymioty, biegunka oraz zaburzenia pracy serca. Co
więcej - zaledwie kilka jagód konwalii może spowodować śmierć dziecka.
2. Bieluń dziędzierzawa (Datura
stramonium)
Roślina
zawiera w sobie alkaloidy tropanowe, które powodują zatrucie. Do objawów należą
omamy słuchowe i wzrokowe a także napady wściekłości oraz szału.
3. Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus
nicalis)
Trująca
jest cała roślina, jej spożycie grozi niestrawnością, kontakt z cebulkami może
wywołać podrażnienia skóry.
4. Narcyz (Nacrissus)
Cebulki
narcyza są silnie trujące. Po spożyciu wywołują wymioty, duszności, wzmożoną
potliwość oraz biegunkę. Mogą również spowodować podrażnienia skóry.
5. Hiacynt (Hyacinthus)
Trujące
są cebule hiacynta, mogą one powodować lekkie podrażniania skóry u osób z cerą
wrażliwą. Przy ich sadzeniu należy zakładać rękawice.
6. Zimowit jesienny (Colchicum
autumnale)
Silnie
trująca jest cała roślina. Zawiera ona kolchicynę, która jest niebezpieczna dla
człowieka, koni i bydła. U ludzi po ok 4-6 godzinach od spożycia pojawia się
krwawa biegunka oraz obniżenie ciśnienia i temperatury ciała. Zatrucie prowadzi
do śmierci na skutek paraliżu układu oddechowego.
7. Tulipan (Tulipa)
Trujące
są cebulki tulipana, których spożycie powoduje bóle brzucha, zawroty głowy oraz
nudności. Odnotowano również kilka przypadków śmiertelnych.
8. Pokrzyk wilcza jagoda (Atropa
belladonna)
Wszystkie
części tej rośliny są silnie trujące, największe stężenie toksycznych
alkaloidów znajduje się w korzeniach i owocach. U dorosłego człowieka spożycie
10-20 owoców może doprowadzić do śmierci, dawka śmiertelna dla dzieci to
zaledwie 3-4 owoce.
Jest
rośliną silnie trującą. Pierwszymi objawami zatrucia są mdłości i wymioty,
chwilę później następują skurcze, paraliże i zaburzenia widzenia. Większe dawki
rośliny powodują śmierć na skutek zatrzymania pracy serca.
10. Jaskier jadowity
(Ranunculus scleratus)
Roślina
zawiera w sobie kilka trujących substancji, głównie: glikozyd ranunkuliny,
protoanemoniny i anemoniny. Zaledwie kilka kropel soku jaskra powoduje lokalne
zaczerwienienie skóry, pęcherze oraz wysypkę.
11. Tojad mocny (Aconitum
napellus)
Tojad
zawiera spore ilości silnie trującej akonityny. Dawka śmiertelna tej substancji
dla dorosłego człowieka to zaledwie 2mg. Śmierć następuje na skutek paraliżu
mięśni oddechowych oraz serca.
12. Naparstnica purpurowa (Digitalis
purpurea)
Zatrucie
naparstnicą powoduje zaburzenia rytmu serca, zaburzenia widzenia, silne wymioty
oraz problemy z układem oddechowym.
13. Szalej jadowity (Cicuta
virosa)
W
liściach rośliny znajduje się silnie trująca cykutoksyna, która jest
wielonienasyconym alkoholem. Objawami zatrucia są nudności, biegunka, skurcze
mięśni, rozszerzone źrenice, w ustach pojawia się piana. Ostatnim etapem
zatrucia jest paraliż układu oddechowego i śmierć.
14. Blekot pospolity (Aethusa
cynapium)
Jest
to zawierający trujący alkoloid (koniinę) chwast, który już w niewielkich
dawkach powoduje podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego. Większe dawki
wywołują paraliż współczulnego układu nerwowego.
15. Szczwół plamisty (Conium
maculatum)
Zatrucie
tą rośliną wywołuje stopniowe osłabienie organizmu, następuje utrata
wrażliwości na bodźce. W najgorszym wypadku może dojść do podrażnienia ośrodka
oddechowego oraz śmierci.
16. Bluszcz pospolity (Hedera
helix)
Jest
popularnym zielonym pnączem, które ozdabia ogrody. Zawiera jednak saponiny,
które drażniąco działają na spojówki oraz skórę. W najcięższych przypadkach
(często u osób podatnych na alergeny) może dojść do zatrzymania oddechu.
17. Różanecznik pontyjski (Rhododendron
ponticum)
Zawiera
glikozydy, z których najbardziej trującym jest andromedotoksyna. Spożycie
rośliny powoduje silny ból brzucha oraz ślinotok.
18. Piwonia lekarska (Paeonia
officinalis)
Wszystkie
części rośliny zawierają toksyczne związki, które są szkodliwe po spożyciu
dużych ilości. Powoduje łagodne objawy takie jak bóle brzucha, nudności,
mdłości, czasami ma miejsce biegunka. Jak sama nazwa wskazuje posiada również
właściwości lecznicze.
19. Kalina koralowa (Viburnum
Opulus)
Na
zawarte w owocach tej rośliny saponiny szczególnie wrażliwe są dzieci. Objawy
zatrucia pojawiają się jednak na szczęście tylko po spożyciu ich dużej ilości,
czego skutkiem jest ostry nieżyt przewodu pokarmowego.
20. Śnieguliczka biała (Symphoricarpos
rivularis)
Owoce
tej rośliny zawierają białe "mleczko", które podrażnia skórę i błonę
śluzową. Spożycie większej ilości owoców może doprowadzić do utraty
przytomności.
21. Cis pospolity (Taxus
baccata)
Zawiera
toksynę alkaloidową, która zaburza pracę żołądka, jelit oraz serca. W najcięższych
przypadkach poraża układ oddechowy co prowadzi do szybkiej śmierci.
22. Ostrokrzew kolczasty (Ilex
aquifolium)
Do
zatrucia dochodzi na skutek spożycia owoców, co powoduje silne biegunki oraz
wymioty, które prowadzą do odwodnienia organizmu.
23. Bukszpan zwyczajny (Buxus
sempervirens)
Największa
ilość niebezpiecznych związków zawarta jest w liściach i korze. Objawami
zatrucia są dreszcze, biegunka oraz wymioty.
24. Żywotnik zachodni (Thuja
occidentalis)
Popularny
pod nazwą "tuja". Posiada lekko trujące właściwości, po spożyciu
świeżej rośliny wystąpić mogą bóle brzucha, biegunki oraz wymioty.
25. Wawrzynek wilcze łyko (Daphne
mezereum)
Zawiera
w sobie dwa trujące składniki: mezereinę oraz glikozyd dafninę. Objawami
zatrucia są pieczenie i drętwienie ust, trudności w połykaniu oraz ślinotok.
26. Rącznik pospolity (Ricinus
communis)
Posiada
drażniąco-toksyczne właściwości, po spożyciu wywołuje mdłości, duszności oraz
problemy ze wzrokiem.
27. Serduszka okazałe (Lamprocapnos
spectabilis)
Trująca
jest cała roślina, zwłaszcza jej korzenie. Pierwszymi objawami zatrucia są
biegunka, wymioty oraz mdłości.
28. Trzmielina (Euonymus)
Jest
silnie trującą rośliną. Objawy zatrucia pojawiają się jednak dopiero po
kilkunastu godzinach, wtedy pojawiają się silne wymioty, biegunka, osłabienie,
dreszcze. Dochodzi również do zaburzeń pracy serca i paraliżu. Za śmiertelną
dawkę dla dorosłego człowieka uważa się 35 owoców.
29. Sumak odurzający (Rhus
typhia)
Przypuszcza
się, że zawiera podobne substancje do sumaka jadowitego, który na skutek
bezpośredniego kontaktu wywołuje bolesne poparzenia, pojawia się również
dokuczliwa czerwona wysypka. W poważniejszych przypadkach pojawić się mogą
trudno gojące się rany. Najniebezpieczniejszy jest dla oczu.
30. Ligustr pospolity (Ligustrum
vulgare)
Zawarte
w roślinie trujące związki chemiczne wywołują niestrawność, biegunkę oraz bóle
żołądka. W skutek zatrucia może dojść do odwodnienia organizmu.
31. Grochodrzew (Robinia
pseudoaccacia)
Trująca
jest cała roślina. Do objawów zatrucia należą mdłości, bóle brzucha, wymioty, wzdęcia,
zaburzenia widzenia oraz gorączka.
32. Złotokap zwyczajny (Laburnum
anagryroiders)
Zaliczany
jest do grona najbardziej trujących roślin w Polsce. Zawiera silny alkaloid -
cytyzynę, która niebezpieczna jest zarówno dla zwierząt jaki ludzi. Działa
paraliżująco na nerwy, spożycie kilku nasion przez dzieci może doprowadzić do
śmierci, dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka to kilkadziesiąt nasion.
33. Glicynia chińska (Wisteria
sinensis)
We
wszystkich kwitnących pnączach rośliny obecny jest toksyczny glikozyd, który
powodować może wymioty, nudności, bóle żołądka oraz biegunkę. Spożycie rośliny
przez dziecko może doprowadzić do wirusowego zapalenia wątroby.
34. Ostróżka ogrodowa (Delphinium
ajacis)
Z
tej rośliny kiedyś produkowano preparaty na mole, muchy i karaluchy. Zawiera silnie
trujące alkaloidy, które po spożyciu mogą powodować nudności wymioty oraz
drgawki. W skrajnych przypadkach dojść może do niewydolności serca i paraliżu
oddechowego.
Źródło: kobieta.onet.pl