Witamina C - funkcje, niedobór i nadmiar


Witamina C znana również jako kwas askorbinowy jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w organizmie człowieka, uczestniczy w wielu procesach w nim zachodzących. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest jednak wysoce wrażliwa na działanie wysokich temperatur, światła i tlenu. Organizm człowieka nie potrafi jej wytworzyć samodzielnie, musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Jakie funkcje pełni w organizmie witamina C? Jakie są przyczyny, skutki i objawy jej niedoboru? Jak je leczyć?

Funkcje witaminy C w organizmie

Witaminie C przypisuje się istotny wpływ na układ odpornościowy – nigdy nie został on jednak jednoznacznie potwierdzony w badaniach naukowych. Wiele opinii naukowych, obserwacji i badań klinicznych potwierdza jednak fakt, że kwas askorbinowy zmniejsza częstotliwość występowania przeziębień oraz skraca czas ich trwania – jest to powodowane działaniem antyoksydacyjnym witaminy C, które chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto witamina C:

  • pełni istotną funkcję w biosyntezie kolagenu (budulca tkanki łącznej, skóry, chrząstek, rogówki oka i zębów);
  • uczestniczy w biosyntezie hormonów;
  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego i nerwowego;
  • pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ma istotny wpływ na proces krzepliwości krwi;
  • bierze udział procesie przemiany steroidów, leków i tłuszczów;
  • ma pozytywny wpływ na przyswajalność wapnia i żelaza;
  • przyczynia się do szybszego gojenia ran;
  • korzystnie wpływa na zdrowie dziąseł i zębów – pomaga zapobiegać próchnicy i paradontozie;
  • stabilizująco wpływa na psychikę;
  • ułatwia proces gojenia się ran;
  • wspiera koncentrację;
  • obniża poziom cukru we krwi.

Przyczyny niedoboru witaminy C

Najczęściej niedobór witaminy C spowodowany jest niską zawartością tej witaminy w diecie, zaburzeniami wchłaniania w jelicie lub zwiększonym zapotrzebowaniem. Często niedobór kwasu askorbinowego obserwuje się u osób odchudzających się i pracujących fizycznie.  Na niedobór witaminy C narażone są osoby narażone na długotrwały stres, mieszkające w miastach (związane jest to z zanieczyszczeniem środowiska) oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Do grupy ryzyka niedoborów witaminy C należą:

  • osoby niedożywione;
  • palacze;
  • alkoholicy;
  • osoby starsze;
  • osoby z zaburzeniami odżywiania i wchłaniania;
  • osoby na restrykcyjnych dietach;
  • cukrzycy.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od płci, wieku, zdrowia organizmu i aktywności fizycznej. Mimo wielu przeprowadzonych badań nie udało się ustalić optymalnej dawki kwasu askorbinowego, który powinien być dostarczany do organizmu. Instytut Żywności i żywienia określił jedynie minimalne dawki witaminy dla poszczególnych grup wiekowych:

  • dzieci: 40-50 mg/dzień; 
  • młodzież: 50-75 mg/dzień; 
  • dorośli: 80 mg/dzień.

Przeciętnie spożywamy dziennie ok 70-80mg witaminy C, co spełnia powyższe wytyczne. Powszechnie używa się jednak, że dzienna dawka witaminy C powinna wynosić ok 200mg dziennie. Dobowa podaż witaminy C powinna być zwiększona u osób:

  • chorujących na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę i nowotwory;
  • uzależnionych od alkoholu i palenia tytoniu;
  • z zaburzeniami łaknienia oraz czynności jelit;
  • uprawiających sport;
  • zaniżonym poziomie odporności;
  • z problemami stomatologicznymi: paradontozą, zapaleniem dziąseł, próchnicą;
  • ze stwierdzoną niedokrwistością;
  • z zaburzeniami gojenia się ran;
  • stosujących dietę eliminacyjną.
  • narażonych na długotrwały stres.

Objawy i skutki niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C to stan wysoce szkodliwe dla zdrowia. Powoduje:

  • zaburzenia syntezy kolagenu;
  • upośledzenie procesów krzepnięcia krwi;
  • zaburzenia wchłanialności żelaza;
  • osłabienie układu kostnego;
  • rozwój próchnicy i osłabienie dziąseł;
  • pogorszenie się stanu zdrowia skóry;
  • rozwój miażdżycy;
  • osłabienie organizmu: zwiększona podatność na zmęczenie, zmniejszona wydolność fizyczna.  

Najbardziej charakterystycznym i poważnym objawem długotrwałego niedoboru kwasu askorbinowego jest szkorbut – znany w minionych wiekach jako choroba żeglarzy. Choroba jest wyłącznie następstwem niedoboru witaminy C, objawia się:

  • zmianami skórnymi: czerwono-niebieskimi plamkami wokół mieszków włosowych;
  • problemami z dziąsłami: dziąsła puchną, stają się miękkie, gąbczaste i czerwone, często krwawią;
  • problemami z układem mięśniowo-szkieletowym: krwawienie wewnątrz stawów, dyskomfort, opuchlizna, ból – może uniemożliwiać chodzenie;
  • problemami z oczami: są podrażnione i suche, chorzy często skarżą się na zamazany obraz i nadwrażliwość na światło;
  • problemami z sercem i płucami: niskie ciśnienie tętnicze, bóle w klatce piersiowej, spłycenie oddechu.
  • rozwojem anemii (dotyczy 75% chorych);
  • Szkorbut może zakończyć się śmiercią, jest jednak całkowicie wyleczalny.
Szkocki lekarz James Lind pomaga choremu marynarzowi choremu na szkorbut, XVIII wiek
Szkorbut był chorobą znaną od stuleci. Szkocki lekarz James Lind wykazał, że spożywanie cytrusów leczy chorobę.

Dieta

Witamina C występuje w postaci naturalnej i syntetycznej. Z reguły powszechnie uważa się, że każdy składnik wykazuje lepsze właściwości w postaci naturalnej. W przypadku witaminy C można jednak stwierdzić, że naturalna postać kwasu askorbinowego (np. zawartego w owocach) posiada identyczne właściwości jak ten otrzymany w procesie biotechnologicznym. Witamina C jest przy tym najbardziej powszechnym składnikiem żywności – przede wszystkim pochodzenia roślinnego. Najbardziej wartościową formą kwasu askorbinowego jest ten zawarty w warzywach, owocach, a przede wszystkim także w kiszonkach, które zawierają ponadto bakterie probiotyczne. Na witaminę C niekorzystnie oddziałuje obróbka termiczna (straty jej zawartości w żywności sięgają ok 50%) oraz suszenie (strata ok. 80%). Szczególnie polecaną formą obróbki warzyw – aby nie traciły one prozdrowotnych składników (w tym witaminy C) jest gotowanie ich na parze. Do najbogatszych orzeł witaminy C w żywności należą: ziemniaki, kapusta, papryka, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, nać pietruszki, owoce głogu i jarzębiny, rokitnik, szpinak, acerola, pomidory, truskawki, kiwi, jarmuż i cytrusy.

Czy możliwy jest nadmiar witaminy C?

Teoretycznie tak. W praktyce jest to tak mało prawdopodobne, że prawie niemożliwe. Witamina C cechuje się doskonałą rozpuszczalnością w wodzie, dzięki czemu jej nadmiary z łatwością są usuwane z organizmu (zwłaszcza z moczem). Czasami wysokie dawki witaminy C (powyżej 1g dziennie) dostarczane wraz z suplementami mogą wywołać wysypki skórne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Rzadko, przy długotrwałym nadmiarze może rozwinąć się kamica dróg moczowych.

Witamina C lewo i prawoskrętna?

Nie każdy wie, że istnieją dwa rodzaje kwasu askorbinowego: kwas L-askorbinowy, który znamy jako witamina C wykorzystywany jest przez organizm człowieka, oraz kwas D-askorbinowy, którego nasz organizm nie potrzebuje. Można się spotkać z określeniem „lewoskrętna witamina C” w odniesieniu do  kwasu L-askorbinowego. Forma ta jest jednak zupełnie niepoprawna. Spowodowana jest tym, że grupa hydroksylowa znajduje się w nim po lewej stronie, podczas gdy w kwasie D-askorbinowym po prawej. Faktycznie jednak, kwas L-askorbinowy jest prawoskrętny, gdyż padające na niego spolaryzowane światło skręca w prawą stronę.

Istotne fakty:

Witamina C może mieć wpływ na działanie niektórych leków, m.in. obniża skuteczność niektórych antybiotyków, leków przeciwuczuleniowych i przeciw psychotycznych. Przyspiesza również usuwanie z organizmu leków przeciwdepresyjnych. Co więcej, witamina C może mieć wpływ na działanie doustnej antykoncepcji hormonalnej. Badania potwierdziły, że dawka kwasu askorbinowego powyżej 1000mg może zwiększyć skutki uboczne tabletek antykoncepcyjnych takie jak: bóle głowy, depresja, nudności, wymioty, wzdęcia, wypadanie włosów, wzrost poziomu cukru we krwi. Obserwuje się również spadek ochrony przed zapłodnieniem.

Badanie przeprowadzone na ciężarnych zwierzętach ujawniły, że wysokie dawki witaminy C mają szkodliwe działanie na ich płody – nigdy nie udowodniono jednak podobnego działania u człowieka. Mimo to, kobietom ciężarnym nie zaleca się przyjmowania dużych ilości witaminy C.

W przypadku wykonywania badania krwi lub moczu zalecane jest odstawienie suplementów diety z witaminą C. Duże jej dawki mogą wpłynąć na wyniki badań laboratoryjnych określających poziom: glukozy, kreatyniny, bilirubiny, aminotransferazy alaninowej (ALAT), aminotransferazy asparaginianowej (AspAT), dehydrogenazy mleczanowej (LDH).

Diagnostyka i leczenie

Niedobór witaminy C można stwierdzić na podstawie wyników badań laboratoryjnych: morfologii krwi oraz pomiaru stężenia 25-hydroksycholekalcyferolu (markera do oznaczania niedoborów witamin). Wszelkie decyzje w tym zakresie podejmuje lekarz. W pierwszej kolejności należy ustalić przyczynę awitaminozy (niedoboru witaminy), od niej zależy dalsze leczenie. Choroby związane z zaburzeniami wchłaniania z reguły wymagają dłuższego leczenia. Niezbędna może okazać się wizyta u dietetyka, który zaleci prawidłową dietę dostosowaną do naszych potrzeb. W uzupełnieniu lekkich niedoborów oprócz diety stosuje się suplementy – także rozpuszczalną w wodzie „czystą” witaminę C. W przypadku wystąpienie poważnych objawów – m.in szkorbutu konieczne może być wdrożenie leczenia szpitalnego.

MG

Źródła:

  • medonet.pl
  • medme.pl
  • medicover.pl
  • diag.pl
  • portal.abczdrowie.pl
  • doz.pl
  • wapteka.pl
  • mp.pl