Witamina A - niedobór i nadmiar



Witamina A to ogólny termin, którego używa się powszechnie na określenie kilku substancji: przede wszystkim retinolu oraz jego pochodnych – retinoid; ponadto do witaminy zalicza się też beta-karoten i niektóre karetonoidy. Substancje te są dobrze rozpuszczalne w tłuszczach, odkładane są w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Chociaż trudno o wystąpienie niedoboru witaminy A, jej nadmiar może być bardziej szkodliwy – niż przypadku innych witamin. Witamina A w formie retinolu występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, w formie beta-karotenu określanego także jako prowitamina A  – w produktach pochodzenia roślinnego. Witamina A wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega powstawaniu nowotworów i poprawie wygląd skóry. Jakie jeszcze funkcje spełnia w organizmie witamina A? Jakie są przyczyny, objawy i skutki jej nadmiaru i niedoboru? Jak się je leczy?

Funkcje witaminy A w organizmie

Witamina A sprawuje w organizmie wiele ważnych funkcji, jest niezbędna do prawidłowego jego funkcjonowania:

  • bierze udział w syntezie białek i przemian lipidów (tłuszczów);
  • bierze udział w prawidłowym przebiegu procesów wzrostu;
  • znacząco poprawia zdolności regeneracyjne komórek;
  • korzystnie wpływa na zdolność widzenia, przyczynia się do utrzymania „zdrowia” oczu. Dzieje się tak dzięki zawartości w witaminie A rodopsyny – barwnika wzrokowego znajdującego się w siatkówce oka;
  • odnawia naskórek;
  • posiada potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku nowotworów jelita grubego, stercza, piersi i płuc.
  • działa przeciwzmarszczkowo – stymuluje wytwarzani elastyny i kolagenu;
  • minimalizuje wrażliwość skóry na promienie UV.

Właściwości witaminy A doceniono w kosmetyce. Odnawia naskórek i nasila jego funkcję ochronną, zmniejsza też utratę wody ze skóry (zapobiega wysuszeniu). Badania dowiodły zdolność witaminy A do likwidowania drobnych zmarszczek oraz przebarwień. Z tej przyczyny należy ona do najbardziej popularnych i efektownych składników preparatów przeciwstarzeniowych. Sprawia, że skóra staje się elastyczna, jędrna i nawilżona. Inne badania potwierdziły skuteczność witaminy A w walce z trądzikiem. Jest ona również dodatkowym filtrem przeciw promieniom UV. Krem, który w swoim składzie posiada witaminę A warto posiadać w domu.

Dzienna zapotrzebowanie na witaminę A uzależnione jest od płci i wieku. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia ma sią następująco:

  • dzieci: od 1 do 3 roku życia – 400µg;
  • dzieci: od 4 do 6 roku życia – 450µg;
  • dzieci: od 7 do 9 roku życia – 500µg;
  • chłopcy: od 10 do 12 roku życia – 600µg;
  • chłopcy: od 13 do 18 roku życia – 600-900µg;
  • dziewczęta: od 10 do 12 roku życia – 600µg;
  • dziewczęta: od 13 do 18 roku życia – 700µg;
  • mężczyźni – 900µg;
  • kobiety – 700µg;
  • kobiety w ciąży – 750-770µg;
  • kobiety karmiące – 1200-1300µg;

Większe zapotrzebowanie na witaminę A obserwuje się u osób z chorobami układu pokarmowego, podczas infekcji, przy stosowaniu diety niskotłuszczowej oraz narażone na długotrwały stres.

Przyczyny niedoboru witaminy A

Witaminę A pod różnymi podstacjami znajdziemy produktach zwierzęcych i roślinnych, z teoretycznego punktu widzenia trudno o wystąpienie niedoboru witaminy A. Wśród możliwych przyczyn takiego stanu wymienia się:

  • zaburzenia wchłaniania witamin i składników odżywczych;
  • nieprawidłowa, źle zbilansowana i zbyt uboga dieta (niedobory biała i tłuszczów);
  • nadużywanie alkoholi i palenie papierosów;
  • na niedobory witaminy A narażone są osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Objawy i skutki niedoboru witaminy A

Niedobór witaminy A ma różne objawy. Zalicza się do nich:

  • przesuszoną, czasami wręcz szorstka skórę – zwłaszcza na łokciach, kolanach, ramionach i udach. Charakterystyczne jest, że suchość nie ustępuje po posmarowaniu balsamem lub kremem;
  • niedowidzenie w nocy i o zmierzchu – tzw. kurza ślepota; ponadto opóźniona akomodacja oka w ciemnościach – przekraczająca 10 sekund wskazuje na niedobór witaminy A;
  • suchość gałki ocznej – brak łez. Ważne jest, że długotrwały niedobór witaminy A może spowodować wysychanie rogówki i spojówki, w cięższych przypadkach może wystąpić nawet jej zmętnienie lub rozmiękczenie;
  • zahamowanie wzrostu;
  • zmiany w układzie nerwowym;
  • zmniejszona odporność na infekcje.

Ponadto u kobiet obserwuje się zaburzenia miesiączkowania i zaburzenia płodności. Osoby starsze z niedoborem witaminy A czasami skrżą się na dzwonienie w uszach.

Przyczyny objawy i skutki nadmiaru witaminy A

Najczęstszą przyczyną nadmiaru witaminy jest jej nadmierne spożycie wraz z żywnością – np. dieta bogata w tłuszcze. Nadmiar może również zostać spowodowany przez nieprawidłową suplementację. Objawy nadmiaru witaminy A są niejednoznaczne, trudne w rozpoznaniu, należą do nich:

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe;
  • zmiany w zabarwieniu skóry;
  • drażliwość;
  • powiększenie wątroby i śledziony;
  • świąd skóry;
  • bóle głowy;
  • drgawki;
  • światłowstręt;
  • łamliwość paznokci;
  • wypadanie włosów.

Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla płodu. Może wywołać rozwój wad wrodzonych. Z tej przyczyny kobiety ciężarne powinny unikać tłustych potraw, szczególnie wątróbki. Bezpieczna jest prowitamina A obecna w owocach i warzywach, beta-karoten jest przekształcony w witaminę A w takiej ilości jakiej organizm matki i dziecka potrzebuje.

Dieta

Witamina A jest obecna zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych, występuje dość powszechnie. Znajdziemy ją w wszelkiego rodzaju mięsie i rybach, w mleku i jego przetworach, w pieczywie, makaronie, margarynie, owocach i warzywach. Szczególnie duże pokłady – ponad 1500µg;na 100g zawiera wątróbka drobiowa oraz wątroba wieprzowa i wołowa.

Diagnoza i leczenie

Niedobór witaminy A wykrywany jest w wyniku przeprowadzenia morfologii krwi – bardzo często w diagnostyce różnych niejednoznacznych dolegliwości lub w trakcie badań rutynowych. W pierwszym kroku lekarz ustala przyczyny wystąpienia niedoboru. Po ich wyeliminowani  zaleca się stosowanie diety wzbogaconej o tłuszcze, owoce i warzywa. W niektórych przypadkach także suplementację. Wszystkie objawy spowodowane niedoborem witaminy A są odwracalna i ustępują po uregulowaniu poziomu witaminy w organizmie. Osoby z nadmiarem witaminy A, często spowodowanym zbyt tłusta dietą będą musiały zmienić swoje nawyki żywieniowe ograniczając podaż tłuszczów. Większość negatywnych skutków nadmiaru witaminy A jest odwracalna, inaczej jest niestety w zmianach zachodzących w oczach – niestety nie zawsze można je odwrócić.

MG

Źródła:

  • medonet.pl
  • medme.pl
  • medicover.pl
  • diag.pl
  • portal.abczdrowie.pl
  • doz.pl